Investigadors d’Eurecat-CTM utilitzen els residus del suro per a generar electricitat i tractar les aigües residuals del sector del vi
El projecte europeu LIFE ECORKWASTE vol demostrar la viabilitat d’una estratègia de tractament innovadora dels residus generats per al indústria del suro.
El centre tecnològic Eurecat-CTM (membre de TECNIO) participa en el projecto LIFE ECORKWASTE, que té com a objectiu valoritzar els residus generats per la indústria del suro, mitjançant el seu aprofitament per al tractament d’aigües residuals del sector del vi i la seva utilització també com a combustible per a generar electricitat.
Liderat per la Universitat Politècnica de Catalunya, amb la participació, a més d’Eurecat-CTM, de l’empresa TYPSA, l’Institut Català del Suro i el Clúster Vitivinícola Català INNOVI, el projecte compte amb un pressupost prop de 2 milions d’euros i està co-finançat per la Unió Europea en el marc del Programa LIFE.
LIFE ECORKWASTE té com a objectiu, en primer lloc, demostrat l’eficàcia d’un aiguamoll artificial farcit amb grans de suro com a sistema de tractament d’aigües residuals de la indústria del vi. El suro s’utilitzarà com a material absorbent de contaminants orgànics, que són difícilment eliminables amb els sistemes de tractament convencionals, i permetrà millorar la qualitat dels afluents residuals dels cellers.
En segon lloc, s’utilitzarà residus de suro com a combustible en un procés tèrmic de gasificació per a generar electricitat. En aquest cas, a part de reduir la producció de residus, es generarà una font d’energia tèrmica neta amb potencial per a ser utilitzada en el centre de la mateixa indústria del suro.
En el transcurs del projecte, que tindrà una duració de 3 anys, es dissenyaran, construiran i operaran dos pilots experimentals. Concretament, s’instal·larà un aiguamoll artificial en les instal·lacions de la firma Codorniu, així com una planta de gasificació a Eurecat-CTM, a Manresa. Finalment es determinaran els guanys ambientals i socials, fruits de les solucions desenvolupades.
LIFE ECORKWASTE també té la finalitat de fomentar la consciència social de l’impacte sobre el medi ambient que té la generació de residus i dels beneficis de la seva valorització, mitjançant la participació social i d’agents implicats, i afavorir l’acceptació de l’estratègia de valorització desenvolupada i la seva implementació en altres cellers o altres sectors industrials.