El paper clau del sector productiu en l'economia circular
El model lineal de creixement econòmic amb el qual hem conviscut en els últims anys ja no s'ajusta a les necessitats de la societat actual en un món globalitzat. Hem constatat que no podem construir el nostre futur sobre el model «agafa, fabrica i tira» ja que molts recursos naturals són finits.
Això ens porta a ser més responsables amb l'ús que fem dels recursos que ens ofereix el planeta, amb la nostra manera de produir i de consumir. A més, les empreses ja han començat a veure els beneficis econòmics que es deriven d'un ús més eficient dels recursos. I els consumidors també comencen a valorar la producció sostenible en el moment de considerar diferents marques per a les seves compres.
A finals de 2015 la Comissió Europea va adoptar un ambiciós paquet per potenciar l'economia circular a Europa. Segons aquest nou model, el valor dels productes i materials es manté durant el major temps possible. Així, els residus i l'ús de recursos es redueixen al mínim, i els recursos es conserven dins de l'economia quan un producte ha arribat al final de la seva vida útil, per tal de tornar-los a utilitzar repetidament i seguir creant valor.
Els beneficis de transformar el sistema productiu actual cap a l'economia circular són múltiples, entre ells la creació d'ocupació, el desenvolupament d'innovacions que proporcionen un avantatge competitiu i aportar un major nivell de protecció de les persones i del medi ambient. A més, també ofereix als consumidors productes més duradors i innovadors que suposin estalvis econòmics i una major qualitat de vida.
Però tot això no serà possible sense la implicació de tots els agents involucrats, tant les administracions públiques, com el sector productiu i les empreses, així com els consumidors.
En el cas de les empreses els beneficis d'apostar per l'economia circular són múltiples ja que suposa optimitzar recursos i materials aplicant la "regla de les 3 R", és a dir, "reduir, reutilitzar i reciclar". Un estudi elaborat per la consultora McKinsey estima que si el sector de la fabricació adoptés aquest sistema es podrien estalviar uns 625.000 milions d'euros i a més comportaria la creació de milers de llocs de treball.
L'economia circular també promou la col·laboració entre les empreses, ja que el residu generat per una es converteix en el recurs a partir del qual crear un nou producte en una altra empresa. A més, produir d'aquesta manera també té beneficis a nivell de reputació i imatge de marca, atès que els consumidors, cada vegada més exigents i informats, premien amb les seves compres a aquelles empreses que són més responsables a tots els nivells.
Finalment, l'economia circular afavoreix la innovació i el desenvolupament de noves mirades i solucions per produir d'una forma totalment diferent. Això enriqueix el sistema productiu i fins i tot promou l'aparició de nous models de negoci, productes i solucions.
Aquest és el cas de Ecorkwaste que persegueix demostrar la viabilitat tècnica, mediambiental i econòmica de la revaloració del subproducte de la indústria surera mitjançant la construcció d'un sistema d'aiguamolls híbrids on el subproducte de la indústria surera actua com a mitjà granular en el tractament de les aigües residuals agroindustrials.
Ecorkwaste és un exemple perfecte d'economia circular en el qual tots els agents estan implicats de forma activa ja que el desenvolupament del projecte parteix de la col·laboració i treball conjunt de diferents empreses i institucions amb el suport econòmic del programa europeu LIFE.