El sector del suro fa una aposta decidida per la innovació
El sector surer català és un sector molt dinàmic i que concentra una part molt rellevant de la producció surera mundial, especialment en l’àmbit dels tapaments. L’ús del material de suro afavoreix la gestió forestal d’aquest bosc mediterrani i propicia la seva conservació i protecció.
Actualment s’estan portant a terme diferents projectes que demostren com tots els agents implicats en el sector del suro estan fent una ferma aposta per la innovació.
Una mostra és el projecte Ecorkwaste, finançat pel programa europeu LIFE, que persegueix demostrar la viabilitat tècnica, medi ambiental i econòmica de la revalorització del subproducte de la indústria surera, d’acord amb la mida de la partícula.
La manera d’aconseguir-ho és demostrant, a escala pilot, la viabilitat del sistema d’aiguamolls híbrids construïts basats en l’ús dels subproductes de suro com mitjà granular en el tractament de les aigües residuals agroindustrials (aigües residuals de la indústria del vi). Així, les plantes d’aiguamolls construïts eliminen matèria orgànica i els subproductes de suro absorbeixen els components orgànics recalcitrants (polifenols) de l’aigua residual.
En aquest projecte hi participen la UPC, l’Institut Català del Suro (membre de la xarxa Tecnio), la Fundació CTM Centre Tecnològic (membre de la xarxa Tecnio), l’empresa Typsa, i el Clúster Vitivinícola Català INNOVI.
Ecorkwaste no és, però, l’únic projecte d’innovació en el qual el sector del suro està implicat. A continuació detallem altres iniciatives que s’estan duent a terme i que marquen un nou camí en el desenvolupament de la relació entre la indústria vitivinícola i el sector surer i en la consolidació de l’economia circular a Catalunya.
Avaluació de la permeabilitat a l’oxígen dels diferents tipus de tapaments
L’objectiu d’aquest projecte és determinar la transferència d’oxigen dels diferents tipus de tapament al llarg del temps i la realització d’un estudi comparatiu. Així, el valor de la quantitat d’oxigen que passa a través de cada tipus de tapament permetrà caracteritzar-los i classificar-los.
Cal tenir en compte que, aquest paràmetre és molt rellevant per preveure l’envelliment en ampolla. Els resultats de permeabilitat es contrastaran amb l’anàlisi de dos indicadors d’aromes: un oxidat i un reduït.
Implantació d’un sistema de retorn dels taps de suro en el marc de l’economia circular
El principal objectiu és determinar la viabilitat de l’aplicació d’un sistema de recollida de taps de suro i de noves alternatives de valorització per tal d’impulsar el seu reciclatge. Actualment els taps de suro es gestionen en la fracció orgànica de residus de suro.
Igualment, es planteja obtenir la millor opció de reciclatge dels taps de suro des d’una perspectiva tècnica i de rendibilitat econòmica per a l’obtenció de productes o aplicacions dels taps de suro un cop triturats. Aquest procés ha d’integrar tots els agents econòmics i socials que intervenen en el procés de recollida, reciclatge i revalorització dels taps de suro.
Es tracta d’un projecte cofinançat per l’Agència de Residus de Catalunya del Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
“Interacciona” – Desenvolupament d’etiquetes actives produïdes a gran escala
Aquest projecte té com a objectiu general el disseny i fabricació d’etiquetes intel·ligents a partir de la tecnologia NFC pensades per a ser utilitzades en ampolles de vi i licor. Les etiquetes podran ser controlades a partir d’una aplicació per a telèfons intel·ligents i comptaran amb funcions actives fàcilment integrables com a sensors de temperatura i humitat i components electro-lumínics. Aquesta pre-sèrie industrial d’etiquetes intel·ligents permetrà a la interacció del producte embotellat amb el seu medi i la seva interconnectivitat en xarxa.
És un projecte cofinançat pel Ministerio de Economía, Industria y Competitividad i pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) dins del marc de la convocatòria Retos-Colaboración del Programa Estatal d’Investigació, Desenvolupament i Innovació Orientada als Retos de la Societat, en el marc del Pla Estatal d’Investigació Científica i Tècnica i d’Innovació 2013-2016
Creació de la marca "Taps de finca" per incentivar l'ús de suro de proximitat i l'increment de la competitivitat dels cellers de la DO Empordà
El projecte pretén establir un mètode organitzatiu per a facilitar l'aprofitament del suro de proximitat per part dels cellers integrats dins la Denominació d’Origen Empordà així com proposar una estratègia de comercialització que posi en valor aquest suro català extret dins del territori de la DO Empordà. El projecte propiciarà les relacions entre propietaris de suro català, preparadors de suro, industrials fabricants de taps, centres d'investigació i cellers usuaris d'aquests taps.
És un projecte cofinançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i pel Fons Europeu agrícola de desenvolupament rural.
Desenvolupament d'un material ecosostenible en base suro per a la seva aplicació en la fabricació additiva. 3DCORK
El projecte pretén crear un nou producte amb base de suro utilitzable per a la impressió additiva, extrusió, injecció i manufactura, anomenat 3DCork. 3DCork será un material nou amb més d’un 20% de composició en massa de suro; i biodegradable, per tant ecosostenible.
Projecte Life+ Suber
El projecte té com a objectiu principal la implementació i transferència de tècniques innovadores de gestió forestal en suredes per promoure l’adaptació al canvi climàtic i incrementar la resiliència dels sistemes forestals dominats per Quercus suber, afavorint així la seva conservació i el manteniment de la cadena de valor associada.
Entre els objectius específics del projecte hi ha:
- Millorar la vitalitat de les suredes i reduir els efectes de la menor disponibilitat hídrica, a la vegada que s’incrementa la producció de suro.
- Millorar l’estructura dels boscos de Quercus suber de manera que es redueixi la continuïtat vertical i horitzontal de combustible i, per tant, la propagació i intensitat dels incendis forestals.
- Millorar la funcionalitat i resiliència davant el canvi climàtic de les suredes degradades.
- Reduir els danys causats per Coraebus undatus mitjançant control bio-racional de les poblacions (trampeig massiu) I reducció de la susceptibilitat de les sureres al ser atacades.