Visita a la planta pilot de gasificació
El passat 21 de juny es va celebrar a la seu de la Fundació CTM Centre Tecnològic (Eurecat-CTM), membre de la xarxa Tecnio, l'Ecorkwaste OpenDay organitzada en el marc del 25è aniversari del programa LIFE.
Durant la trobada es van presentar diferents aspectes clau del projecte i els participants van tenir l'oportunitat de visitar la planta pilot de gasificació que s'ha construït en el marc del projecte. La visita va ser dirigida per Jordi Macià i Frederic Clarens, ambdós d'Eurecat-CTM, i Santiago Sahuquillo, de l'enginyeria Typsa.
La tecnologia seleccionada per a la planta pilot de gasificació ha estat un reactor antiaeri perquè s'adapta millor als requisits del sector del suro. Durant el procés de construcció, s'han implementat les següents accions: caracterització de residus de suro, disseny i construcció d'un reactor de gasificació antilliscant i d'un sistema de condicionament de singas i proves de potencials aplicacions industrials per a les cendres.
Els resultats esperats de la planta pilot de gasificació són la integració d'automatismes i programari i la viabilitat i sostenibilitat de l'operació de la planta pilot. Pel que fa a la producció d'energia, s'espera un resultat de prop de 10kWe i 20KWth d'aproximadament 10Kg/h i la producció de cendres reciclades / valoritzades a partir d'un procés de gasificació del voltant del 98%.
Pel que fa als resultats tècnics específics, el projecte Ecorkwaste pretén estudiar l'absorció dels subproductes dels contaminants seleccionats i les propietats físiques del subproducte per a la seva utilització. El projecte també vol demostrar la construcció d'una planta pilot de gasificació basada en un reactor de descens amb recuperació d'energia i la generació de més de 2 kW/h d'energia tèrmica per cada kg de suro residual (capacitat de tractament de 10 kg/d).
Aproximadament una trentena de persones van assistir a l'Ecorkwaste OpenDay. Van veure de primera mà els avenços en la construcció i el funcionament de la planta pilot de gasificació amb suro i també van escoltar i debatre diverses presentacions destacant aspectes clau del desenvolupament del projecte i del programa Life.
La primera presentació i benvinguda a la jornada va ser a càrec del Dr. Miquel Rovira, per mostrar les accions d'Eurecat-CTM sobre l'economia circular. Per presentar el programa LIFE, Biel Quer, va parlar sobre les característiques del programa LIFE. La següent presentació va ser la de Joan de Pablo, que va parlar sobre el projecte Ecorkwaste.
Després va ser el torn de visitar la planta de gasificació.
Patrícia Jové, de l'Institut Català del Suro, va fer un recorregut per la trajectòria de 25 anys de projectes en el sector del suro i el celler. I finalment, Clara Santamaria, d'INNOVI, va presentar el projecte LIFE Vineyards for Heat, i Jordi Morató, de la Càtedra de Sostenibilitat d'UNESCO de la UPC, va presentar el projecte LIFE REAGRITECH.