Ecorkwaste participa en una jornada del projecte europeu LIFE CLINOMICS
Aquest mes de juliol s’ha celebrat a Vilafranca del Penedès una jornada en el marc del projecte europeu LIFE CLINOMICS “Oportunitats i reptes de l’economia i la societat local per adaptar-se al canvi climàtic”.
Es tracta de la segona sessió de la Mesa Territorial d’Adaptació al Canvi Climàtic (MeTACC) de l’Alt Penedès, on es van compartir diferents experiències dutes a terme a la comarca, entre elles el projecte Ecorkwaste, finançat pel programa LIFE, que vol demostrar la viabilitat tècnica, medi ambiental i econòmica de la revalorització del subproducte de la indústria surera d’acord amb la mida de la partícula.
Es va comentar que l’aiguamoll està funcionant de manera correcta i ja s’ha trobat la circulació recomanada d’aigua per tal de potenciar al màxim l’absorció dels nitrats, pesticides i metalls pesats per part de les partícules de suro amb la finalitat de millorar la qualitat de l’aigua tractada. El monitoratge de l’aiguamoll es farà durant tot el període de la verema per garantir el seu correcte funcionament .
Per altra banda, sobre la planta de gasificació, es va explicar que la planta està gairebé acabada i que només faltarà calcular quina és la granulometria adequada del suro per a la seva gasificació.
En la sessió també es va aprofundir en l’anàlisi dels riscos prioritaris identificats i en les seves conseqüències sobre els sectors agrícola i vitivinícola, forestal i turístic a la comarca.
A més d’Ecorkwaste, també van ser presents explicant la seva experiència altres organitzacions i projectes, com l’ADF Penedès Garraf en el sector forestal, l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos i el Consorci de Promoció Turística del Penedès en el sector turístic i l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès en el sector agrícola-vitivinícola.
En el marc de la jornada també es va aprofundir en la diagnosi de vulnerabilitat climàtica de l’Alt Penedès en una presentació a càrrec de l’IRTA.
El projecte LIFE CLINOMICS, subvencionat per la Unió Europea, proposa posar en marxa nous processos d’inversió d’entitats públiques, especialment municipis, així com empreses privades de determinats sectors representatius, per disminuir la seva vulnerabilitat, anticipar-se als impactes climàtics i augmentar la seva resiliència, la qual cosa pot millorar-ne la competitivitat i l’ocupació.
El projecte pretén augmentar la resiliència de les entitats locals mediterrànies a través de la intervenció en tres territoris (Terres de l’Ebre, Alt Penedès i Parc Natural del Montseny – Reserva de la Biosfera) i en diferents activitats econòmiques (turisme, pesca, agricultura i forestal).