Hem celebrat l’OpenDay d’Ecorkwaste d’enguany
Un grup d’alumnes de l’IES Terrassa del Grau Superior d’Administració i Finances han estat els protagonistes de l’OpenDay 2018 del projecte Ecorkwaste.
L’alumnat ha visitat les instal·lacions de Codorníu, a Sant Sadurní d’Anoia, on el projecte Ecorkwaste té instalada la planta de tractament pilot d’aigües residuals.
La jornada ha començat amb una xerrada a càrrec de Jordi Morató, coordinador de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech i Coordinador Tècnic del projecte Ecorkwaste, que ha presentat l’objectiu del Programa Life+ de la Unió Europeu i diferents conceptes relacionats amb l’economia circular.
Morató ha explicat com la normativa europea vol potenciar el residu 0 amb diferents canvis normatius i com això implica un redisseny dels productes i del seu procés de fabricació, per tal que un cop finalitzat el cicle de vida del producte, tots els seus components materials puguin esser reciclats i/o reutilitzats de nou.
En la xerrada s’ha posat especial èmfasi en com Ecorkwaste s’integra en el marc del foment de l’economia circular, donat que el 60% del suro produït per fer taps de suro i cava no s’aprofita i Ecorkwaste està buscant una forma de valoritzar el subproducte d’aquesta indústria per treure’n un aprofitament.
Després de la xerrada, dividits en dos grups, l’alumnat es va desplaçar fins a l’aiguamoll de tractament a la zona de depuració d’aigües residuals de Codorníu. Allà, el professor Morató ha explicat el funcionament de l’aiguamoll, que mitjançant el suro depura les aigües residuals del procés productiu a Codorníu i va explicar les diferents fases del projecte i que els resultats preliminars estan sent molt positius.
L’alumnat va quedar molt sorprès de veure com l’aiguamoll és totalment autònom, donat que s’alimenta amb energia solar, i com es gestiona de forma remota a través d’internet i connexió via satèl.lit.