L’assessora de la CE valora positivament els resultats preliminars d’Ecorkwaste
Aquest mes d’octubre hem rebut la visita d'una assessora de la Unió Europea en matèria de seguiment dels projectes Life+.
La primera part de la reunió s’ha realitzat a les instal·lacions de Codorníu on hi ha localitzat l’aiguamoll artificial, d’aquesta manera, el Consorci i l’assessora han comprovat in situ el seu funcionament.
A continuació, s’ha continuat la reunió a les instal·lacions del CTM a Manresa, on hi han participat els representants de les diferents organitzacions i empreses que integren el consorci del projecte format per la Universitat Politècnica de Catalunya, la Fundació CTM Centre Tecnològic, TYPSA, l’Institut Català del Suro i INNOVI.
La primera part de la reunió s’ha centrat en mostrar a l’assessora de la UE la construcció, instal·lació, operació i avaluació de l’aiguamoll pilot situat a Codorníu, on s’està realitzant un tractament terciari de l’aigua per tal de millorar la qualitat dels efluents finals a la planta de tractament existent al celler Codorníu. L’aiguamoll està omplert amb granulat de suro i és, en gran part, el responsable de la millora de la qualitat de l’aigua.
Durant el desenvolupament del projecte s’han tractat 200m3 d’aigües residuals del celler cada any i els resultats preliminars han mostrat una eliminació del 95% de pesticides i una eliminació del 90% de COD.
Mitjançant fotografies, esquemes i diferents presentacions l’equip tècnic del projecte ha mostrat a l’assessora de la UE l’obertura superior del contenidor, la sala de control, l’esquema funcional i l’evolució pel que fa als paràmetres monitoritzats com COD, BOD, pesticides, metalls pesats, activitat microbiana, etc.
Posteriorment, durant la visita a la planta pilot de gasificació, s’han indicat els petits detalls tant de la posada en marxa com de l’operació, finalitzant per les actuacions previstes a futur.
Pel que fa als resultats preliminars, s’ha obtingut un SYNGAS de qualitat per utilitzar en motors de cogeneració amb un valor calorífic mitjà (LCP) de 4.943 kJ/m3 o 8.748,7 kJ/kg de suro.
La reunió ha finalitzat amb la presentació de l’impacte del projecte, tant des del punt de vista ambiental com des del punt de vista socio-econòmic i amb l’exposició del pla de gestió integral de residus per a la indústria del suro i les accions públiques de difusió i comunicació realitzades.